Pulitzer-díjat ért a Weinstein-sztori

A két lap leplezte le Harvey Weinstein, hollywoodi producer szexuális visszaéléseit, amivel mozgalmat indítottak el. A The New York Times két újságírója, Jodi Kantor és Megan Twohey a The New Yorker munkatársával, Ronan Farrow-val megosztva kapta a díjat a közjó szolgálatáért.

Oknyomozó riportjaikban feltárták Hollywood egyik legbefolyásosabb producerét érintő vádakat. Azokat Weinstein eleinte tagadta, de később részben elismerte. Később egymás után derült fény korábban elhallgatott szexuális zaklatási botrányokra nemcsak Hollywoodban, hanem a Szilícium-völgyben, az amerikai gazdasági, művészeti életben és politikusok körében.

A riportoknak köszönhetően MeToo néven mozgalom indult a szexuális zaklatások ellen, először az Egyesült Államokban, majd más országokban. A The New York Times munkáját másik Pulitzer-díjjal is elismerték, amit a The Washington Posttal közösen kapott az amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság és vezetője, Robert Mueller munkájáról szóló riportokért.

Összesen 14 kategóriában osztottak ki díjat. Elismerést kapott John Archibald az alabamai korrupt politikusokról írt kommentárjáért, Andie Dominick, a The Des Moines Register munkatársa a vezércikkéért, amelyben arról írt, hogyan érinti az iowai szegényeket az éppen őket segíteni hivatott Medicaid egészségügyi program privatizálása.

A sajtófotó kategóriában díjat kapott a The Dail Progress című, Charlottesville-i lap fotósa, Ryan Kelly, aki a tavaly nyáron kirobbant zavargásokat örökítette meg drámai fotókon. Pulitzer-díjat kaptak az irodalmi és a zenei élet alkotói is, a zenei Pulitzert az idén Kendrick Lamar rappernek ítélték.

A Pulitzer-díjat az 1847-ben Makón született, majd Missouriban letelepedett újságíró és lapkiadó Pulitzer József emlékére a New York-i Columbia Egyetem alapította. Pulitzer az egyetemre kétmillió dollárt hagyott. Máig a legrangosabb amerikai újságíródíj. (mti)

Kiemelt kép: AFP/Yann Coatsaliou

Leave a Reply