Tiszta Dr. Dolittle: megműtötték Igort, a csípőfájós tigrist Szegeden

Igor, a szibériai tigris már hosszú évek óta fájdalmakkal küzd, csípőjében komoly degeneratív ízületi elváltozás alakult ki. Az állatot a Szegedi Vadasparkban gondozói a hagyományos módszerekkel próbálták kezelni, több-kevesebb sikerrel: kapott gyulladáscsökkentőket, és fájdalomcsillapító gyógyszereket, de a probléma nem szűnt meg.

A megoldás nem várt helyről érkezett: a Medropolitan Consulting Kft. felajánlotta a Szegedi Vadasparknak, hogy egy még elég friss, 2010-ben szabadalmaztatott eljárással, az úgynevezett Lipogems módszerrel kezelnék Igort, ami azt jelenti számára, hogy akár hosszú évekig is fájdalommentesen, vagy a mostaninál lényegesen kevesebb fájdalommal élhet.

Igor szervezete saját magát gyógyítja

A Lipogems eljárás egy non-invazív, fájdalommentes, mindössze egyetlen óra alatt elvégezhető mezenchimális őssejtes módszer. Az eljárás során az orvosok injekciós tűvel a hasfali zsírszövetből vesznek mintát, majd ebből enzimmentes kezeléssel, kizárólag fizikai behatások és különböző szűrők segítségével kinyerik a mezenchimális őssejteket, és a problémás területbe visszainjekciózzák azokat.

Az őssejteket régen a csontvelőből vettük ki, a zsírsejtekben azonban sokkal nagyobb számban találhatók meg, és sokkal könnyebben hozzá is férhetők”

– mondta a 24.hu-nak  Veres József, a Lipogems eljárás hazai kereskedelmi partnere, a Medropolitan Consulting Kft. ügyvezető igazgatója.

A pácienst is sokkal kisebb trauma éri így. A zsírszövetet sima sóoldattal, mindenféle kemikália használata nélkül megtisztítjuk, egy őssejt-filter segítségével eltávolítjuk belőle a kelletlen sejteket, így pedig megkapunk egy nagyon tiszta, aranysárga sejtállományt, amit a sérült testtájba fecskendezünk vissza.”

Forrás: Medropolitan

Az igazi varázslat itt kezdődik: ezek a mezenchimális őssejtek, vagyis a regeneratív sejtek képesek átalakulni a szervezet valamennyi sejtjévé, vagyis akár porccá, izommá, csonttá vagy ínszalaggá is transzformálódhatnak.

A beültetés után megindul a szervezet teljesen természetes regeneráló folyamata, egészen pontosan az, hogy egy sérülés után képes regenerálódni, gyógyulni”

– mondta Veres József. Igor csípőízülete tehát saját magát kezdi el meggyógyítani, vagy legalább is a gyulladását csökkenteni, és a fájdalmat mérsékelni.

Igort azért altatták, az embereket nem kell

Világszerte mintegy 30 ezer, itthon pedig már 550 pácienst kezeltek ezzel az eljárással, az ügyvezető igazgató pedig elmondta, hogy mindeddig mindenféle probléma nélkül.

A legnagyobb gond az volt eddig, hogy a kezelt felületen véraláfutások jelentkeztek, amelyek pár napon belül teljesen el is múltak.”

A felhasználási területek egyébként szerteágazók, és egyre növekszik azoknak a problémáknak a száma, amelyekre a Lipogems eljárás biztonságosan alkalmazható. Ma leginkább az ízületi betegségekben szenvedők használják ki a zsírsejtekből kinyert regenerációs módszert, de Dr. Gippert Róbert állatorvos elmondta, hogy folynak a kutatások több területen: az autoimmun betegségekre, az égési sérülésekből adódó szövethiányra vagy például plasztikai beavatkozásokra már biztonsággal használják a Lipogems kezelést, de ez a lista valószínűleg hamarosan bővülni fog.

Forrás: Medropolitan

Az egész eljárás nagyjából egy óráig tart, és az emberek esetében altatásra sincs szükség, a beavatkozás után a páciens a saját lábán hagyja el a kórházat, és egy-két hét múlva már érzi is a Lipogems eredményét. Igorral természetesen más volt a helyzet – őt altatni kellett, hiszen senki nem vállalta volna be szívesen, hogy egy mindössze érzéstelenítésen átesett nagymacska alá fekszik.

Igor volt az első

Igor számára a műtét látványos életminőségbeli javulást fog hozni, hiszen eddig az állat a fájdalomcsillapítók árnyékában élte az életét”

– mondta el kérdésünkre Dr. Gippert Róbert.

Itthon, és Közép-Kelet-Európában is csak ő, valamint egy másik állatorvos, Dr. Jármy Miklós végez ilyen beavatkozást állatokon, Igor pedig az első tigris, aki átesett hasonlón.

A Lipogem nem egy egyszerű őssejtkezelés, hanem egy átfogó, regeneratív, gyulladáscsökkentő módszer. Talán egy példával könnyű szemléltetni, mennyiben különbözik a korábbi, hagyományos kezelésektől a mostani: ha a tengerből kiveszünk egy bohóchalat, és belerakjuk az akváriumunkba, az nagy valószínűséggel elpusztul, de ha a korallzátony egy darabkáját hozzuk haza, a bohóchal életben marad, hiszen a saját környezetében élet tovább. Összességében ez azért más, mert olyan környezetben maradnak az őssejtek, amely az információátadásban, a kapcsolódásban is szerepet játszik.”

Igornak ez igencsak jó hír, hiszen ahogy korábban említettük, a hagyományos fájdalomcsillapító módszerek nem segítettek sokat az állapotán.

Forrás: Medropolitan

Évekkel ezelőtt vettük észre, hogy a tigrisnek fájdalmai vannak. Egy állat nem tud szólni, ha fáj neki valami, az erre utaló viselkedése mellett az is segített, hogy a csípőjén van egy látható, gyulladt dudor. Szerencsére nem akkora mértékű a fájdalom, hogy ezzel ne tudjon együtt élni, de mégsem szerencsés, ha élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul”

– mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

Már csütörtökön megcsodálhatjuk a tigrist

Az eljárás annyira gyors és egyszerű, hogy Igornak mindössze az altatást kell kihevernie, és utána mehet is vissza a kifutóra. Dr. Gippert Róbert a 24.hu-nak elmondta, hogy a műtét rendben sikerült, és a tigris hamarosan felébred, a beavatkozás eredményét pedig pár héten belül már érezni is fogja.

Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója hozzátette:

Igort már holnap láthatják a vadasparkba érkezők, mert az eljárásnak nincs felépülési ideje, egyedül az altatást kell kipihennie a tigrisnek. De már ma szeretnénk visszaengedni a kifutójára, hiszen neki is az a legjobb, ha minél előbb a testvérével lehet.”

Kiemelt fotó: Medropolitan

Leave a Reply