Két menekült pereskedik Magyarországgal Strasbourgban

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) legmagasabb fóruma tárgyalta szerdán Strasbourgban annak a két menedékkérőnek az ügyét, akiket a testület elsőfokú ítélete szerint jogellenesen tartottak fogva 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, majd küldtek vissza Szerbiába. A 17 bíróból álló nagykamara előtti meghallgatáson először a panaszosok, majd a magyar kormány képviselői adták elő álláspontjukat.

Pohárnok Barbara, a felperesek képviselője kijelentette, az ügyben Magyarország több ponton, a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma, valamint a hatékony jogorvoslat tekintetében is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Hozzátette, az illetékes szervek semmibe vették a szükséges eljárásjogi garanciákat, amik azt biztosítanák, hogy senkit nem tesznek ki kínzás vagy embertelen bánásmód kockázatának, és senkit nem fosztanak meg a hatékony jogorvoslat lehetőségétől.

A magyar hatóságok azóta sem mutattak be semmilyen “meggyőző vagy legitim” okot az eljárás igazolására – mondta a Magyar Helsinki Bizottság jogásza, aki szerint a tranzitzónás elhelyezés jogellenes fogva tartásnak számít.

A kormány képviseletében Tallódi Zoltán kiemelte, hogy a tranzitzóna Szerbia felé nyitott, ezért az ott tartózkodás nem minősül fogva tartásnak, Szerbia pedig biztonságos harmadik országnak számít. Szerinte a döntés változtatás nélküli jogerőre emelkedése intézményesítené Európában az úgynevezett “asylum shopping” – a menedékkérelmek többszörös, több tagállamban történő benyújtásának – jelenségét, ami ellentétes lenne az uniós joggal és jelentősen megnehezítené az EU-tagországok belső biztonságának fenntartását.

strasbourg (Array)

Menedékkérők fogvatartása és kitoloncolása: Strasbourg elkaszálta Magyarországot

Az EJEB elsőfokú ítélete szerint fejenként 5,8 millió forint kártérítést kapnak a panaszosok.

Kijelentette, bár formálisan a két bangladesi menedékkérő a felperes, jelen ügy valódi érdekeltjei azok a civil szervezetek, amik az “asylum shopping” jogának és a határokon keresztül történő szabad mozgás univerzális jogának elismerését támogatják.

Moszkva is beavatkozik

A tárgyalás során beavatkozó harmadik félként észrevételeket tett a bolgár, a lengyel és az orosz kormány, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), együttesen négy nemzetközi civil szervezet, valamint kizárólag a “sérülékenység” fogalmának értelmezésével kapcsolatban egy olasz egyetemi kutatócsoport.

Szakértők szerint az ítélethirdetés 6-12 hónapon belül várható.

Az ügy előzménye, hogy a két bangladesi férfi 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be Magyarország déli határán. A hatóságok több mint három héten át a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, október 8-án pedig visszatoloncolták őket Szerbiába.

A strasbourgi bíróság tavaly márciusban első fokon egyhangúlag kimondta, hogy a magyar hatóságok több ponton is megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ezért fejenként 18 705 euró (5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a panaszosoknak. A magyar állam fellebbezést nyújtott be, amit jóváhagyott az EJEB öttagú tanácsa szeptemberben, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalták.

Az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel. (MTI)

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán)

Leave a Reply