Laptopot csatlakoztatna tévéhez? Zokogás lehet a vége!

Régen minden jobb volt? Annak idején (a kilencvenes években) a számítógép hátulján lévő kék, tizenöt tüskés/lyukas VGA-csatlakozó volt, ugyanez a monitorokon hátulján, tévére pedig egyáltalán nem csatlakoztattuk a PC-t, legfeljebb valamilyen spéci adapterrel. Most azonban már mindent összedugnánk mindennel.

#1 VGA: A MEGBÍZHATÓ ÖREG

A jó öreg VGA-csatlakozó (néha D-subnak is nevezik) még analóg átvitelt használ, míg modernebb társai már mind-mind digitálisak. Az analóg átvitel miatt nagyon fontos, hogy jó minőségű, árnyékolt VGA-kábelt használjunk, mert gyatra kábellel a kép életlen vagy szellemképes lehet, mivel semmiféle hibakorrekciót nem használ ez a fajta csatlakozás.

Forrás: Duncan Lithgow/Wikipedia

Mivel a VGA-csatlakozóval akár több mint húszéves eszközökön is találkozhatunk, a régi eszközökkel való kompatibilitás jegyében még ma sem halt ki ez a csatlakozó: monitorokon, tévéken, projektorokon máig találkozhatunk vele.

Ugyanakkor a minőségbeli és felbontásbeli (max 2053×1536 pixel) korlátai miatt ma már visszaszorulóban van, egy full-HD (1920×1080 pixel) felbontásig használhatjuk ezt a csatlakozót, ha jó minőségű a kábel. Fontos megemlíteni, hogy a VGA csakis képet továbbít, hangot nem, ahhoz egy másik csatlakozóra van szükség, például ha a laptopunkat dugjuk a tévére, akkor egy hangkábelre is.  (Ez lehet például minijack-RCA vagy minijack-minijack attól függően, hogy a tévén milyen hangbemenet van.)

A tévére való vezeték nélküli tartalomkiküldésről itt írtunk:


Tévésegély: nem mindegy, mit dug be!

Ha önnek lapos tévéje vagy monitora van, nagy valószínűség szerint a HDMI nevű (High-Definition Multimedia Interface; nagyfelbontású multimédiás

#2 DVI: NEM HOZZA EL A DIGITÁLIS KÁNAÁNT

Főleg az LCD-monitorok eljövetelével vált szükségessé a képminőség javítása, mert ezeknek jellemzően élesebb volt a képe a képcsöves típusoknál, a legkisebb minőségi hiba sokkal szembetűnőbb volt rajtuk. Ezen a helyzeten segített a Digital Visual Interface, röviden DVI csatlakozó bevezetése.

Forrás: Evan-Amos/Wikipedia

Mivel ez digitális kapcsolatot biztosít, amely hibakorrekciót is tartalmaz, jobb képminőséget biztosít a VGA-nál, ezért a kétezres évek elején a jó minőségű monitorokat ilyen csatlakozóval szerelték, de még az egyszerű, irodai képernyőkből is csak az olcsóbbak maradtak VGA-csatlakozósak, a jobbakon DVI vagy HDMI csatlakozó is található.

Forrás: Wikimedia Commons

Itt jön viszont a neheze: magából a DVI-ből többféle kivitel létezik, amelyek nem teljesen kompatibilisek egymással. Ha a csatlakozó jobboldalán megtalálható négy tüske (vagy a monitoron ezek nyílásai), akkor az azt jelenti, hogy analóg jel továbbítására is alkalmas a csatlakozó. Miért továbbítunk egy analóg jelet digitális csatlakozón? Mert amikor tervezték, még rengeteg olyan PC létezett, amelyeket nem szereltek fel csupán VGA-csatlakozóval.

Ha a négy tüske megvan (ez a DVI-A és DVI-I esetében teljesül), olcsón vehetünk DVI-VGA kábelt hozzá a boltban. Ha nincsenek a tüskék a monitorunkon, akkor az olcsó átalakítókábel használata nem lesz lehetséges.

Létezik csak digitális jel továbbítására alkalmas DVI-csatlakozó is, a DVI-D. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a DVI-I és DVI-D csatlakozókból létezik single és dual link változat is: az előbbi legfeljeb 1920×1200 pixeles jelet tud továbbítani a monitornak legfeljebb 60 hertzes képfrissítéssel, míg az utóbbi esetében a felbontás elérhet akár 2560×1600 pixelt is hasonló rátával.

Ezek a száraz számok azt is megmutatják, hogy ez a csatlakozó már nem tud olyan sok vizuális információt továbbítani, hogy ultra-HD jelet is átvigyen. Még azt érdemes tudni róla, hogy a DVI-I és DVI-D csatlakozókhoz nagyon olcsón vehetünk DVI-HDMI átalakítókábelt, viszont ez csak képet visz át, hangot nem. Ráadásul az Apple egyes régi laptopjain használt mini-DVI és micro-DVI csatlakozókat, amelyeknek más formája volt, mint az ábrán láthatóké – szerencsére aránylag hamar lekerültek ezek a gépekről.

#3 DISPLAYPORT: A CSATLAKOZÓK KIRÁLYA

A megjelenítők további fejlődése még több audiovizuális továbbítására alkalmas csatlakozó kifejlesztését igényelte: megjelent a korábbi cikkünkben kivesézett HDMI, amely a kép mellett akár térhatású hangot is átvisz, újabb verzióinak pedig az ultra-HD tartalmak sem okoznak gondot. Van egy másik, a HDMI-re nagyon hasonlító csatlakozó is, ezt DisplayPortnak (DP) hívják, és tévéken nem nagyon, inkább üzleti laptopokon, munkaállomásokon és professzionális monitorokon találkozhatunk vele. Ez nem meglepő, hiszen olyan extrákat tud, mint a fürtözött működés, magyarán ha mondjuk egy irányítóközpontban egy gépről nyolc-kilenc monitort kell meghajtani egy PC-ről, azokat nem kell egyesével bedugni a számítógépbe, csak az elsőt, és az egyik monitorból a másikba vezethet tovább a DisplayPort-láncolat.

Előnye, hogy a csatlakozója sokkal kisebb a VGA-nál és a DVI-nál, különösképp a Mini Displayport változat, amelyet főként laptopokon alkalmaznak. Manapság leginkább a drágább, professzionális(abb) monitorokon találhatjuk meg ezt a csatlakozót. A DP-ből jelenleg az 1.4-es csatlakozó a legfejlettebb, ez már akár ultra-HD (3840 × 2160 pixel) felbontású képet is továbbít akár 120 hertzes képfrissítéssel, de akár 8K felbontású (7680 × 4320 pixel) képi jellel is elboldogul feleekkora frissítési ráta mellett.

Forrás: Belkin/Wikimedia Commons

Lehetőség van arra, hogy egy számítógép DisplayPortjából egy megfelelő kábellel egy HDMI-csatlakozóra továbbítsunk képet, hangot és egyéb adatot. Sajnos azonban nem egyszerű a helyzet ezen a téren, mivel a  DisplayPort-csatlakozóból formájuktól függetlenül is két típus létezik: a hagyományos, és a duál, vagy DP++ nevű Displayport. Ha a gépen DP++ csatlakozó van, ideális a helyzet, ekkor elég egy olcsó, passzív DP-HDMI kábelt vásárolni, ha viszont a hagyományos van, akkor aktív elektronikát tartalmazó, drága kábelre van szükség.

A különböző HDMI-típusokról itt szedtük össze a fontos tudnivalókat:


Így turbózd fel a tévét, ha nem elég a műsor, amit adnak

Mobilról, tabletról, laptopról és PC-ről is ki tudunk küldeni tartalmat, akár kábeldugdosás nélkül is. Ehhez bemutatjuk most a legjobb kütyüket, megoldásokat.

#4 USB-C: JÖHET VIDEO, DE NEM MINDIG

Hogy bonyolultabb legyen a dolog, ma már akár az újfajta USB-C csatlakozót is lehet videójel továbbítására használni: így történhet, hogy legmodernebb, ultravékony laptopokon már csak egy-két USB-C csatlakozó található. Ez az új, szimmetrikus USB-csatlakozó, aminek kétoldalt lekerekített a formája.

Apple’s new line of laptops have done away with many of the communications ports and leave only one type, USB type C standard for attaching external devices. Critics have argued it is too soon and that the single port type solution is much less practical than for consumers. Apple stock climbed by almost 1 per cent after news a tax settlement might be agreed upon with Irish authorities. Warsaw, Poland December 19, 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

A problémát az okozza, hogy az USB-C csupán egy csatlakozótípus, amely egy sor különböző jel – például hálózat, videó, audió, adatok – továbbítására alkalmas. Ezért lehet, hogy az egyik számítógépen az USB-C-n csupán fájlokat lehet másolni, egy másikon viszont ebbe kell dugni a vezetékes hálózatot (adapterrel), vagy a monitor csatlakozóját.  Ez az adott gép specifikációjából derül ki: például ha az adott modellben az USB-C csatlakozó mögött az Intel Thunderbolt 3-as csatlakozótechnológiája van, az összes típusú adattovábbítás lehetséges lesz.

KÉK HALÁL

A Kék halál a 24.hu új sorozata. Célja, hogy a mindenkit érintő tech és kütyüproblémákat megpróbáljuk orvosolni, legyen szó szoftveres vagy hardveres hibáról, illetve átfogó képet adjunk számítógépes vírusokról, kártevőkről, kibertámadásról, adathalászatról. Ha van egy sztorija, amit megosztana velünk a témában; megoldást kéne találni egy problémára, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kiemelt fotó: Eric Audras/Onoky/Photononstop 

Leave a Reply