Hoki-vb: az olaszok megcsinálták, a feljutásért játszhat a magyar válogatott

A találkozó előtt biztossá vált, hogy a kiesés veszélye egyik együttest sem fenyegeti, ám mindkét félnek volt esélye arra, hogy visszajusson a világelitbe, ahol tavaly szerepelt. A magyar válogatottnak csak abban az esetben maradhatott meg az reménye a jövő évi A-csoportos vb-re, ha a szlovénok nem győznek a rendes játékidőben.

Korai góllal indult a találkozó, már a második percben vezetést szerzett emberelőnyben az olasz együttes, amely a következő fórban nem tudott veszélyeztetni, a két páros kiállítás során négy a négy ellen viszont komoly lehetőségei adódtak. A harmad hajrájában aktívabb szlovénoknak sikerült egyenlíteniük.

Lendületüket átmentették a második játékrész elejére, s egy emberelőnyt kihasználva a vezetést is átvették, és ezt követően is ígéretesek voltak a támadásaik. Olasz létszámfölény következett, és végül a fór lejárta előtt fél másodperccel egalizáltak. A találkozó felénél rendkívül hektikussá vált a játék, mindkét kapu többször forgott veszélyben, az olaszok jöttek ki góllal ebből az időszakból, így újra ők vezettek (3-2). Rövid olasz fölényt követően utolsó három percre éledtek a szlovénok, beszorították ellenfelüket, s a nyomásuk 68 másodperccel a szünet előtt egyenlítő góllá érett.

A záró felvonásban mindkét csapat nagyon koncentráltan játszott, s a percek múlásával egyre nőtt a feszültség is, hiszen a döntetlen, s így a hosszabbítás egyik csapatnak sem volt jó, mindkettőnek rendes játékidős siker kellett a feljutási esély megőrzéséhez. Az utolsó tíz percre fordulva szlovén fölényt láthattunk, és az egyik lövés a kapuvason csattant.

A rendes játékidő záró öt percére fordulva a szlovén kapusnak néhány nagy védést kellett bemutatnia, a dudaszóhoz közeledve kérdés az volt, melyik csapat vállalja be előbb a kapuslehozatalt. Három perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek a szlovénok, s időt is kértek. Az önfeláldozóan védekező olaszok azonban kibekkelték a hátrányt, a szlovénok pedig az utolsó ötven másodpercre lehozták kapusukat. Az olaszok előbb a kapuvasat találták el, majd 2,3 másodperccel a dudaszó előtt Diego Kostner az üres kapuba lőtt.

Az olaszok sikerével a magyar válogatott sorsa saját kezében van: ha alapjátékidőben legyőzi Nagy-Britanniát a zárómérkőzésen, feljut a világelitbe.

Eredmény, 5. forduló:

Olaszország-Szlovénia 4-3 (1-1, 2-2, 1-0)
gólszerzők: Gander (2.), Sullivan (30.), Trivellato (34.), D. Kostner (60.), illetve Podlipnik (18.), Ticar (24.), Kovacevic (39.)

A magyar válogatott meccse 19.30-kor kezdőik, a 24.hu-n élőben követheti a történéseket.
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Leave a Reply