Kim Dzsongun a kínai külügyminisztert fogadta

Vang szerdán érkezett kétnapos látogatásra Phenjanba. Személyében több mint tíz éve először látogatott kínai külügyminiszter Észak-Koreába.

A találkozón Kim Dzsong Un kijelentette: országának határozott álláspontja, hogy atomfegyvermentessé tegyék a Koreai-félszigetet. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi hetek pozitív fejleményei elősegíthetik a békés kiegyezést – közölte a pekingi külügyminisztérium.

Észak- és Dél-Korea vezetői április végén tartottak történelmi jelentőségű csúcstalálkozót, amelyen megállapodtak arról, hogy megpróbálnak hivatalosan is véget vetni a két ország közötti hadiállapotnak, továbbá igyekeznek atomfegyvermentessé tenni a Koreai-félszigetet. Donald Trump amerikai elnök heteken belül készül találkozni személyesen a phenjani vezetővel.

27 April 2018, USA, Washington: US President Donald Trump speaks to representatives of the media during a press conference in the White House. Photo: Kay Nietfeld/dpa

Trump elárulta, hol akar találkozni Kim Dzsongunnal

De még közel sem biztos, hogy ezzel eldőlt a helyszín.

Vang Ji szerdán azt közölte Ri Hong Jo észak-koreai külügyminiszterrel, hogy reméli, zökkenőmentes lesz az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, és sikerül majd jelentős előrelépést tenni – jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.

Kiemelt kép: Inter Korean Press Corp/NurPhoto/AFP/Europress

Leave a Reply