Rajoy: Nem tűnnek el az ETA bűnei

Nem maradnak büntetlenül az ETA cselekedetei – így kommentálta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, hogy a baszk szeparatista szervezet bejelentette feloszlását.

(FILES) In this file photo taken on September 6, 2010 graffiti in favour of Basque armed group ETA covers a sign welcoming visitors to the Northern Spanish Basque village of Llodio.
Basque separatist group ETA announced it was fully disbanding, the final step to the definitive end of its deadly decades-long independence campaign, in a letter published on May 2, 2018. / AFP PHOTO / Rafa RIVAS

Teljesen feloszlott az ETA

A baszk terrorszervezet áprilisban jelentette be, hogy leteszi a fegyvert.

Az észak-spanyolországi Logroñóban elmondott beszédében a kormányfő kijelentette: az ETA bejelentheti eltűnését, de bűneik nem tűnnek el, és a bűnök üldözésére tett erőfeszítések sem. „Nem tartozunk nekik semmivel, és nincs semmi, amit meg kellene köszönnünk nekik” – mondta Rajoy a Franco-diktatúra csúcsán létrejött szervezettől, amelynek célja egy független Baszkföld létrehozása volt Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén.

Több mint fél évszázados története során az ETA merényletei legalább 829 halálos áldozattal jártak. A szervezet vezetőinek letartóztatása után meggyengült, 2011-ben tartós tűzszünetet, tavaly fegyverletételt jelentettek be.

A Baszk Autonóm Közösség vezetője, Inigo Urkullu az El Pais napilapnak azt mondta, az ETA a baszkoknak és az egész emberiségnek tartozott ezzel a lépéssel. Szerinte a szervezetnek soha nem lett volna szabad léteznie, most pedig egy hatvan évig tartó sötét fejezet zárul le. (The Local)

Leave a Reply