Most egy médiaszabadságról szóló állásfoglalás miatt ment szembe a Fidesz a Néppárttal

Fontos állásfoglalást szavazott meg csütörtökön az Európai Parlament a sajtószabadság és az újságírók védelme érdekében. A Barbara Spinelli zöld baloldali képviselő által jegyzett dokumentum többek között azt szorgalmazza, hogy az uniós tagállamok hozzanak létre biztonságos jogi környezetet az újságírók számára, a tömegtájékoztatás sokszínűségét és szabadságát megfigyelő központ támogatását pedig erősítsék meg az uniós költségvetésben.

Az EP plenáris ülésén szociáldemokrata és néppárti többséggel elfogadott állásfoglalás érdemi fellépést szorgalmaz az álhírek ellen, de tartalmazza azt is, hogy a tagállamoknak meg kell erősítenie a közszolgáltatók és az oknyomozó újságírás számára nyújtott pénzügyi támogatásokat anélkül, hogy a szerkesztőségek munkájába beavatkoznának.

A javaslat szorgalmazza, hogy rendszeresen ellenőrizzék a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket és azok felhasználását is

„Egészen önleleplező, hogy a magyar politikusok közül egyedül a Fidesz európai parlamenti képviselői és a kormánypártokkal egyre látványosabb közösséget vállaló Morvai Krisztina nem szavazta meg a médiaszabadság megerősítéséről szóló dokumentumot, hanem tartózkodtak a voksoláskor” – írta közleményében Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő.

A Fidesz sokadik alkalommal bizonyította be, hogy könnyen szembehelyezkedik saját pártcsaládjával is, ha belpolitikai érdekük úgy diktálja.

Kiemelt kép: Hír24 / Neményi Márton

Leave a Reply