Megbukott a doppingteszten, de tagad az olimpiai és világbajnok

Az Athletics Integrity Unit (AIU) nevű független szervezet pénteken megerősítette, hogy pozitív lett Asbel Kiprop olimpiai és háromszoros világbajnok futó doppingtesztje. Az atlétikában előforduló doppingesetekkel foglalkozó nemzetközi testület közölte, hogy az 1500-as futó szervezetében eritropoetin (EPO) jelenlétét mutatta ki a vizsgálat.

Kiprop csütörtökön elismerte, hogy pozitív eredményt hozott egy versenyen kívül elvégzett novemberi tesztje, de határozottan tagadta, hogy doppingolt volna.

Azt állította, előre figyelmeztette a mintavételre az egyik ellenőr, majd utána pénzt kért. Az atléta úgy vélekedett, az illető talán kevesebb pénzt kapott, mint amennyit várt, ezért utólag manipulálta a vizeletmintát.

Az AIU közölte, a doppingellenőr valóban figyelmeztette a sportolót az ellenőrzésre – amit rendkívül kiábrándítónak neveztek, hiszen súlyosan megsértette a szabályokat -, a zsarolást és a minta manipulálását viszont tagadták.

Nyilvánvalóan nem a doppingellenőr előzetes figyelmeztetése az oka, hogy Kiprop mintájában EPO volt, vagyis ez nem érvényteleníti a tesztet, de a végső szót a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fegyelmi testülete mondja ki

– áll a pénteki közleményben.

Kipropot február elején értesítették az eredményről.     “Én lennék az utolsó, aki elkövet egy ilyen szörnyű sportszerűtlenséget” – mondta a kenyai atléta, akit elmondása szerint nagyon meglepett, hogy pozitív lett a mintája.

A futóra négyéves eltiltás várhat.

Nyitókép: Antonin THUILLIER / AFP

Leave a Reply