A Fidesz az utolsó pillanatban kicsit átírta a szociális törvény módosítását

A Törvényalkotási Bizottság csütörtöki ülésén tárgyaltak arról a törvényjavaslatról, amely például a szociális törvényt is átírná. Erről a törvénycsomagról itt írtunk korábban összefoglalót. 

A törvénycsomag eredeti formájában meghatározná, hogy

  1. Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.
  2. Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.
  3. Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.
  4. Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.
  5. Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.

A mostani bizottsági ülésen a Fidesz képviselői kicsit átírták a javaslatot, derül ki Jámbor András posztjából. A módosított változatban a hozzátartozók és az önkormányzat után már nem a karitatív szervezetek következnek, hanem rögtön az állam, ami az önkormányzatokhoz hasonlóan együttműködik a civil és egyházi karitatív szervezetekkel.

Azt is beleírták, hogy az emberek rokoni távolság szerint felelősek a saját rokonaikért.

The post A Fidesz az utolsó pillanatban kicsit átírta a szociális törvény módosítását first appeared on 24.hu.

Leave a Reply