Látványos tiltakozás mellett fogadták el a szociális törvény „Lex Megdöglesznek” nevezett módosítását

Módosította az országgyűlési többség a szociális törvényt – írja az MTI.

Mindenki felelős önmagáért – tartalmazza a szociális törvény módosítása, amely kiemeli az egyéni és hozzátartozói felelősséget az egyén szociális biztonságáért, képességeiket és lehetőségeiket figyelembe véve.

A tervezett módosítás lényege az, hogy a kormány tisztázná: az állam csak akkor segít a rászorulókon, ha a család, az önkormányzat és a karitatív szervezetek már nem tudnak. A törvényjavaslatot aztán az utolsó pillanatban mégis átírták a kormány képviselői, az új szövegezés szerint az egyházak és a karitatív szervezetek már előzik meg az államot abban a sorrendben, ahonnan a segítséget a rászorulók várhatják. Az Országgyűlés kedden szavaz a módosításról.

A közbeiktatott kiegészítés ellenére az ellenzéki képviselők még mindig hevesen ellenzik a tervezett módosítást, ennek most a Párbeszéd parlamenti képviselői adtak hangot.

A gondoskodási sorban a következő szinten a települési önkormányzatok állnak, azzal a kikötéssel, hogy kizárólag a jogszabályban meghatározott feltételek szerint áll fenn gondoskodási kötelezettségük. Az önkormányzatot követi az állam gondoskodási felelőssége. Az állam és az önkormányzat együttműködik az egyházi és civil szervezetekkel a szociális gondoskodási feladatok ellátása során. A szociális intézmények és intézkedések rendszerének kialakítása és működésének biztosítása az állam és az önkormányzatok feladata.

A törvény zárószavazásakor a Párbeszéd-frakció öt tagja felállva tiltakozott, rajtuk fehér póló volt, amin az volt olvasható: Stop “Lex Megdöglesz”.

Kedd délután eközben a Parlament előtt civil aktivisták fekete hullazsákba bújva tiltakoztak a szerintük igazságtalan törvénymódosítás ellen. A szociális dolgozók lefeküdtek a földre, a hangszórón szívdobbanásokat játszottak le.

A módosítás miatt az LMP Alkotmánybírósághoz fordult.

Kapcsolódó
Egyenpólóval tiltakozik a Párbeszéd a szociális törvény módosítása ellen

„Stop Lex Megdöglesz” – olvasható a pólójukon.

The post Látványos tiltakozás mellett fogadták el a szociális törvény „Lex Megdöglesznek” nevezett módosítását first appeared on 24.hu.

Leave a Reply