Orosz oligarcha nevében nyomozott pénzért egy volt FBI-os vezető

Azzal vádolták meg az FBI egyik volt vezető tisztségviselőjét, hogy megsértette az Oroszországgal szembeni amerikai szankciókat – írja a Reuters ügyészségi forrásra hivatkozva.

A vád szerint Charles McGonigal, az ügynökség kémelhárítási osztályának korábbi New York-i vezetője az orosz Oleg Deripaszka oligarchától fogadott el titokban kifizetéseket.

A 2018-ban nyugalmazott kémfőnököt szombaton vették őrizetbe. A vád szerint a terhére róható, hogy 2021-ben egy rivális oligarcha után nyomozott a 2018-ban szankciókkal sújtott Deripaszka nevében.

Az ügyészek szerint az 54 éves férfi már 2019-ben is dolgozott Deripaszka nevében – akkor sikertelenül próbálta elérni, hogy feloldják a vele szemben hozott szankciókat.

McGonigal ügyvédje egyelőre nem válaszolt az ügyet illető kérdésekre. A vádlott azonban várhatóan még hétfőn megjelenik a manhattani szövetségi bíróságon Szergej Sesztakov volt szovjet diplomatával együtt, aki később amerikai állampolgár lett, és akit szintén vád alá helyeztek az ügyben.

Deripaszka az orosz Ruszal alumíniumipari vállalat alapítója, és egyike annak a két tucat orosz oligarchának és kormánytisztviselőnek, akiket Washington 2018-ban feketelistára tett, miután felmerült, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai választásokba. Deripaszka és a Kreml egyaránt tagadta a választásokba való beavatkozást.

The post Orosz oligarcha nevében nyomozott pénzért egy volt FBI-os vezető first appeared on 24.hu.

Leave a Reply