A Kreml megkezdte Fehéroroszország bekebelezését – állítja az ellenzéki vezető

Fehéroroszország azt kockáztatja, hogy elveszíti függetlenségét, mivel Moszkva egyre szorosabban fogja az egyik legfőbb szövetségesét

– nyilatkozta a Politicónak Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelölt és ellenzéki vezető a koppenhágai demokráciacsúcson.

Az országot 1994 óta megszakítás nélkül irányító Aljakszandr Lukasenka beleegyezett abba, hogy belorusz területről indítsanak támadást Ukrajna ellen az orosz csapatok, valamint a közelmúltban taktikai atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését is jóváhagyta.

Cihanouszkaja szerint mindez arról árulkodott, hogy

Lukasenka darabról darabra eladja Fehéroroszországot a Kremlnek.

Szerinte „lopakodó megszállás” zajlik, ami minden területen érezhető, beleértve a katonaságot, a kultúrát, a gazdaságot és médiát.

Az ellenzéki vezető sürgette a Nyugatot, hogy akadályozza meg a nukleáris fegyverek telepítését Fehéroroszországba, amely a tervek szerint júliusra fejeződhet be.

Úgy látja, hogy a nukleáris robbanófejek állomásoztatása nagy változást jelent a fehéroroszok számára.

Abban az esetben, ha az őrült diktátorok megnyomják a vörös gombot, a megtorló csapás Fehéroroszországot fogja sújtani, hiszen a mi országunkból indították a bombát

– vélekedett Cihanouszkaja.

2020-ban a belarusz elnökválasztást a hivatalos adatok szerint 80 százalék feletti fölénnyel nyerte Lukasenka. Mindezt azután, hogy a legtöbb ellene indulót eltiltatta az indulástól vagy eljárásokat indítottak ellenük, és egyes megfigyelők szerint rengeteg választókörzetben volt csalás. Az Európai Unió és az Egyesült Államok emiatt nem ismeri el legitimnek Lukasenka hatalmát.

A választásokat forradalmi méretű tüntetéshullám követte, amit brutálisan levertek a karhatalmi erők.

Cihanouszkaját távollétében az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a fehérorosz bíróság.

Az ellenzéki vezetővel készült interjúnkat itt olvashatják:

Kapcsolódó
Cihanouszkaja: A migrációs válság eszkalálódhat, minden attól függ, az őrült diktátor mit parancsol a katonáknak

Exkluzív interjú Vilniusból a belarusz ellenzék vezéralakjával, aki szerint most a társadalom és a rezsim is fél, és „földalatti forradalom” zajlik az országban.

The post A Kreml megkezdte Fehéroroszország bekebelezését – állítja az ellenzéki vezető first appeared on 24.hu.

Leave a Reply