Nagyon kicentizte valaki a szavazást New York-ban

Az amerikai és a kanadai magyar külképviseleteken közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban befejeződött a voksolás a magyar országgyűlési képviselőválasztásokra, írja az MTI.

Az Egyesült Államokban és Kanadában helyi idő szerint szombaton este hét órakor fejeződött be a szavazás. A jogosultak az észak-amerikai kontinensen az időeltolódás miatt voksolhattak szombaton, mindenütt reggel hat óra és este hét óra között.

A külképviseleteken – előzetes regisztrálás után – azok szavazhattak, akik magyar állampolgárok, és rendelkeznek magyarországi lakhellyel. Aki magyar állampolgár, de nincs állandó magyarországi lakcíme, csakis levélben szavazhat.

  • Washingtonban 378-an regisztráltak, és 302 szavazó jelent meg
  • New Yorkban 1070 fő regisztrált, és 947 magyar állampolgár el is ment szavazni.
  • Chicagóban 225 magyar regisztráltatta magát a választásokra, 194-en meg is jelentek az urnáknál, de csak 189-en szavazhattak.
  • Los Angelesben 380-an regisztráltak, és az urnáknál 317 választó helyezte el voksát.
  • San Francsiscoban a 302 regisztrált szavazó közül 266-an voksoltak.
  • Ottawában 120-an regisztráltak, és 94-én le is adták a szavazatukat.
  • Torontóban a 411 regisztrált szavazóból 356-an adták le a voksukat

Washingtonban egy panasztételre került sor a választási listán való részvétellel kapcsolatban. Az illető a nemzetiségi listán regisztrált, de a listán nem szerepelt, emiatt panasszal élt. A New York-i misszión több olyan eset volt, hogy valaki levélben szavazott volna, de nem kapta meg a csomagot.

New York-ban az utolsó szavazó 15 másodperccel az urnazárás előtt érkezett meg, de még fogadták.

Los Angelesben a nagy érdeklődést mi sem jellemezte jobban, mint hogy az első választó a reggel hat órakor megnyílt szavazóhelyiségben hat óra öt perckor már megjelent.

Leave a Reply