Aki este hétig megérkezik, biztosan szavazhat

Egyre több választókörből érkezik jelentés hosszú sorokról, de a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-n keresztül közölte, hogy azok, akik este hétkor sorban állnak, leadhatják a szavazatukat.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint ez úgy fog kinézni, hogy este hét órakor, a szavazókör zárásakor a választási iroda egy munkatársa beáll a sor végére, mögé már senki nem állhat, de az előtte lévők szavazhatnak. Amíg mindenki le nem szavazott, addig nem  kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését.

Az elnök elmondta, a választási irodák igyekeznek kezelni a helyzetet, például plusz asztalokkal, de a választópolgárok türelmét kéri.

Kitért arra is, hogy szombat 11 óráig léphettek vissza a jelöltek, utána a választási iroda munkatársainak kellett kihúzniuk a visszalépett jelölteket. Mivel 8 millió szavazólapon kellett jelölteket lehúzni, ezért előfordulhatott, hogy néhány esetben tévedtek, ezért arra kérte a választókat, ellenőrizzék a szavazólapokat, hogy a megfelelő jelöltek vannak-e kihúzva.

Arra a felvetésre, hogy többen nem kapták meg a szavazási levélcsomagjukat, azt mondta, a jogorvoslati határidők miatt csak március 17-én emelkedett jogerőre az országos lista, így csak akkor tudták a szavazólapokat kinyomtatni és postázni.

Leave a Reply