Teljes készültségben a szíriai hadsereg

Teljes készültségbe helyezték a szíriai hadsereget, és több helyütt evakuálják a katonákat az ellenőrzőpontokról, tartva a külföldi légicsapásoktól – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

A szíriai polgárháború fejleményeit helyi aktivisták segítségével nyomon követő emigráns csoport szerint a hadsereg az összes katonai repülőtéren, illetve a Damaszkuszban és a környékén lévő nagy támaszpontokon teljes készültségben van. A kelet-szíriai Deir-ez-Zórban lévő OSDH-aktivisták arról is beszámoltak, hogy a hadsereg és szövetségesei evakuálják a katonákat a fontosabb ellenőrzőpontokról.

A Wall Street Journal mindeközben úgy értesült, hogy egy amerikai hadihajó indult útnak a szíriai partokhoz, hétfőn pedig Donald Trump amerikai elnök részvételével ülést tartott a nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassa az erő alkalmazásának lehetőségét Damaszkusz ellen a minapi dúmai vegyifegyver-támadás miatt.

DAMASCUS, SYRIA - APRIL 07: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "SYRIAN CIVIL DEFENSE (WHITE HELMETS) / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Affected Syrian kids receive medical treatment after Assad regime forces allegedly conducted poisonous gas attack to Douma town of Eastern Ghouta in Damascus, Syria on April 07, 2018. At least 78 civilians dead, including women and children, according to the initial findings. WHITE HELMETS / HANDOUT / Anadolu Agency

Amerika kész választ adni a szíriai vegyi támadásra

Függetlenül attól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa cselekszik-e vagy sem.

Damaszkusz mellett, a lázadók által feladni szándékozott kelet-gútai Dúma városban szombaton több mint 70 ember halálát okozta a feltételezett vegyifegyver-támadás, a sebesültek számát ezer körülire teszik. Donald Trump másnap kilátásba helyezte, hogy Damaszkusznak magas árat kell majd fizetnie ezért. Elítélte a vegyifegyver-támadást, és közölte, hogy 24-48 órán belül nagyobb horderejű döntés születik a válaszlépésről. Trump leszögezte, hogy az ő szemében nem kétséges, ki a felelős, és akár Oroszország, akár Szíria, akár Irán, de mindenki fizetni fog.

James Mattis védelmi miniszter nem zárta ki, hogy légicsapást mérnek Szíriára.Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sürgette hétfőn a dúmai eset tisztességes és haladéktalan kivizsgálását, és óvott az elhamarkodott és alaptalan vádaskodástól. Elutasította a civil szervezetek vádjait, miszerint az incidensért Moszkvát és Damaszkuszt terheli a felelősség.

(MTI, kiemelt képünk illusztráció, fotó: AFP PHOTO / STRINGER)

Leave a Reply