Eldőlt, lesznek-e Netflix-filmek idén Cannes-ban

Márciusban derült ki, hogy a jövőben Netflix által gyártott és forgalmazott filmek nem indulhatnak a Cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában, miután a szervezők olyan új szabályt hoztak, amelyek kifejezetten a nagy műsorszolgáltató indulását gátolják. Ezzel együtt a Netflix produkciói versenyen kívül továbbra is bemutathatták volna a fesztiválon, de mára biztossá vált hogy ebből nem kér a vállalat, melynek a tartalomszolgáltatásért felelős igazgatója, Ted Srandos a Variety című szaklapnak interjút adva jelentette be, hogy egyáltalán nem vesznek részt a filmfesztiválon.

Semmi értelme nincs, hogy versenyen kívül szerepeljünk. A fesztivál szervezői világos üzenetet küldtek az új szabállyal, amely kitilt minden filmet a versenyprogramból, amennyiben azt nem mutatják be azokat a francia mozikban. Úgy döntöttek, hogy a forgalmazást akarják ünnepelni a filmművészet helyett. Mi pedig teljes mértékben a filmművészetet tartjuk szem előtt.

– hangsúlyozta Sarandos.

Azt akarjuk, hogy filmjeink egyenlő alapon legyenek minden más filmkészítővel. Van számunkra kockázat abban, hogy elfogadjuk ezt az utat. Nem akarjuk, hogy filmjeinket, filmkészítőinket tisztelet nélkül kezeljék a fesztiválon. Ők adták meg a hangot. Nem hiszem, hogy jó lenne nekünk részt venni

– magyarázta.

Tavaly komoly vitát váltott ki, hogy a Netflix két filmje bekerült a versenyprogramba. Az amerikai streaming óriás következetesen kitart stratégiája mellett, hogy saját gyártású filmjeit előfizetői számára teszi hozzáférhetővé, és ezzel párhuzamosan csak korlátozottan forgalmazza a mozikban. A francia filmfesztiválon és a francia mozis világban azonban ez tiltakozást váltott ki. A cannes-i mustra ennek hatására vezetett be egy új szabályt: a versenyben szereplő filmeket be kell mutatni a francia mozikban.

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency

Cannes túl sznob, vagy a Netflix rombolja szét a klasszikus mozit

Cannes egy fordulóponthoz érkezett. Idén Will Smith zsűrizik, és két Netflixes film is versenyzik az Arany Pálma-díjért. Most dől el, hogy az emberek járnak-e majd moziba 20-30 év múlva, vagy marad a Netflix and chill.

Leave a Reply